Świeże, wyciskane soki – dla zdrowia i urody cz I
Niewątpliwym źródłem zdrowia oraz urody są soku przygotowane z warzyw, owoców i ziół.
Po jaki sok warto sięgać, aby przyniosło to możliwie jak najwięcej korzyści?
Najlepszym wyborem są rzecz jasna soki świeże, które powstały bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Specjaliści zajmujący się żywieniem podkreślają, że dziennie powinniśmy spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Można je zastąpić sokiem. Najlepiej, jeśli byłby to sok świeżo wyciśnięty. To bowiem taki godnie zastępuje świeże warzywa i owoce. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)
Sok, ale jaki?
Zdecydowana większość soków, które znaleźć można na sklepowych półkach, to produkty powstałe z koncentratów. Rozcieńcza się je, dosładza (nie zawsze cukrem), barwi oraz konserwuje. W efekcie w takich sokach nie znajduje się zbyt dużo cennych substancji odżywczych, które są potrzebne naszemu ciału. Zamiast nich w soku znaleźć można całe mnóstwo niepotrzebnych dodatków, które nie wpłyną korzystnie ani na nasze zdrowie, ani wygląd. Dlatego należy unikać kierowania się reklamowymi sloganami oraz marketingowymi chwytami.
Stawiając na zakup gotowego soku, najlepiej jest wybrać sok jednodniowy, który zamknięty jest w butelce. Można również skierować swoje kroki do baru bądź kawiarni i tam zamówić sok świeżo wyciśnięty. Dużo tańszym rozwiązaniem jest jednak samodzielne przygotowanie soku w domu. Soki przyrządzić można z owoców, warzyw, a nawet ziół. Wszystko uzależnione jest od naszego gustu smakowego, diety oraz tego, co aktualnie potrzebne jest naszemu ciału. Proces przygotowywania soku będzie znacznie prostszy, jeśli w naszym domu znajdzie się wyciskarka bądź sokowirówka. Łącząc się z Internetem, znaleźć można natomiast cały szereg naprawdę ciekawych przepisów.
Świeże soki i ich zalety
Soki tego rodzaju mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim osoby samodzielnie przygotowujące sok doskonale wiedzą, co się w nim znajduje. Mają pewność, że sok dostarczy im cennych składników odżywczych. Warto zrobić wszystko, aby produkty, których używa się do przygotowania soku, pochodziły ze sprawdzonego źródła. Następny plus to możliwość samodzielnego komponowania soku. Można albo bazować na gotowych przepisach, albo eksperymentować, tworząc własne kompozycje. Decydując się na taki sok, trzeba pamiętać, że najlepiej, jeśli wypijemy go od razu.