10 zasad wyciskania soków

29 sierpnia 2016

1. Jakość soku zależeć będzie od tego jakie składniki będą wykorzystywane. Szukamy zawsze dobrych jakościowo owoców i warzyw najlepiej od producentów lokalnych

2. Zawsze dokładnie myjemy owoce i warzywa zanim będzie przygotowywać z nich soki

3. Myjemy wyciskarkę po przygotowaniu soku, ponieważ dzięki temu dbamy o jej stan. Przy myciu stosujemy się do tych wszystkich wskazówek jakie znajdują się w instrukcji, wszystkie składniki wycieramy dokładnie, szczególnie metalowe części (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

4. Sok najlepiej będzie pić po wyciśnięciu. Świeży sok to taki, który jest zrobiony w ciągu 20 minut. Jeśli jednak chcemy go przechowywać trzeba mieć szczelny pojemnik i odpowiednią temperaturę. Sok z wirówki nie nadaje się do przechowywania, dlatego będzie trzeba go od razu po przygotowywaniu spożywać.

5. Najlepszy czas na wypicie świeżego soku jest zawsze rano na pusty żołądek. Wtedy organizm będzie w stanie najszybciej przyswoić te wszystkie składniki bez mocnego angażowania układu trawiennego, dlatego dostanie wiele energii

6. Pewnie większość z nas będzie lubić słodkie soki. Jednak musimy pamiętać, że spożycie takiego soku to od razu wyższy poziom cukru we krwi. Dlatego będzie warto wyciskać soki z warzyw i do nich dodawać kilka owoców do smaku.

7. Wielką zaletą picia soków będzie to, że możemy dodać tam takie warzywa, których nie lubimy i raczej ich nie spożywamy. Nasza dieta będzie odpowiednio zróżnicowana i będzie można jakoś przełamać swoją ruytynę.

8. Skórki owoców są bogate w składniki odżywcze i nie trzeba się ich pozbywać przy robieniu soku. Z wyjątkiem cytrusów, mango czy dyni. Jeśli jednak składniki są organiczne nie będziemy wiedzieć, skąd pochodzą to jednak lepiej będzie usunąć taką skórę zanim będą one wprowadzone urządzenia. To tak naprawdę wyłącznie dla własnego dobra.

9. Jeśli chcemy mieć dobre soki należy mieć dobre urządzenie. Dlatego warto szukać dobrej wyciskarki, która będzie również świetnie prezentować w naszej kuchni. Warto mieć dla niej stałe miejsce, ponieważ jeśli wyląduje ona w szafce to bardzo szybko okaże się, że nie będziemy przygotowywać soków praktycznie w ogóle.

10. Warto wypracować zwyczaj przygotowywania soków regularnie, najlepiej codziennie. Ich regularne spożywanie daje nam bowiem najlepszy wpływ na nasz organizm, oczyszcza go i jednocześnie można oczekiwać, że uda się go wyleczyć. Będzie można podnieść energię i poprawić własne samopoczucie.

Autor

Agnieszka

Redakcja elwast.pl

To może Cię zainteresować