Czym jest wyciskarka wolnoobrotowa?

27 czerwca 2019

Świeżo wyciskane soki na stałe zagościły w codziennym jadłospisie. I dobrze, bo są źródłem witamin i składników odżywczych, których nie powinno zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie. Ich zaletą jest brak konserwantów i sztucznych barwników, a zawarty w nich cukier pochodzi prosto z natury. Powodów, by wyciskać soki w zaciszu własnej kuchni, jest wiele, ale żeby móc to robić, warto zaopatrzyć się w urządzenie, dzięki któremu codzienna dawka witamin będzie na wyciągnięcie ręki.

O tym, że soki się wyciska, wie każdy, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że konsystencja i smak otrzymanego soku zależy od rodzaju urządzenia używanego do jego pozyskiwania. Smakosze, którzy już z niejednej szklanki sok pili są zgodni co do jednego, prym w tej kategorii wiodą wyciskarki wolnoobrotowe.

Uzyskiwanie soku z warzyw i owoców za pomocą tego urządzenia odbywa się wieloetapowo. Pierwszym z nich jest miażdżenie składników za pomocą wałka ślimakowego, który jest najważniejszym elementem wyciskarki wolnoobrotowej. Na skutek tego procesu włókna oraz ściany komórkowe miąższu zostają przerwane. Ślimak w wyciskarce porusza się wolno, stąd jej nazwa. Dzięki temu urządzenie nie generuje ciepła, które negatywnie wpływa na składniki odżywcze zawarte w sokach. Drugi etap to dokładne wyciśnięcie soku z przestrzeni międzykomórkowych miąższu. W fazie końcowej sok zostaje odsączony przez sito i trafia wprost do szklanki.

Wyciskarki wolnoobrotowe dzielą się na jednoślimakowe i dwuślimakowe. Wały ślimakowe są w nich umiejscowione poziomo lub pionowo. Mając możliwość wyboru między poszczególnymi rodzajami, można zdecydować się na takie urządzenie, które dzięki zastosowanej technologii będzie ułatwiało codzienne korzystanie z niego i optymalne dopasowanie do potrzeb.

Wyciskarki wolnoobrotowe poziome oprócz funkcji, jaką jest wyciskanie soku, mają także szereg innych możliwości. Umożliwiają mielenie produktów takich jak orzechy, a nawet mięso. Niektóre modele umożliwiają także wykonanie domowego makaronu. Łatwość czyszczenia wału ślimakowego ze względu na jego ułożenie również nie jest kłopotliwa. Z racji tego, że mają sporo dodatkowych funkcji, są pokaźnych rozmiarów i zajmują dużo miejsca.

Wyciskarki pionowe odznaczają się mniejszymi wymiarami, dlatego często są wybierane do małych kuchni. Mechanizm, czyli wał ślimakowy w urządzeniach tego typu jest ułożony pionowo. Wpływa to na wygodę podczas wyciskania. Dozując produkty, wystarczy wrzucić je do dozownika, bez konieczności dopychania ich ręcznie. Ten rodzaj wyciskarek ma jeszcze jedną zaletę. Można przygotowywać różne soki w tym samym czasie, dzięki funkcji szybkiego przepłukiwania. Smaki nie mieszają się ze sobą i uzyskuje się dokładnie taki sok, jakiego się pragnie.

Budowa wyciskarek wolnoobrotowych (Sprawdź ofertę na https://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/) wpływa na jakość uzyskiwanych soków. Jest to doskonałe urządzenie dla osób stawiających jakość ponad szybkość, która często kojarzy się z bylejakością. Walory smakowe świeżo wyciśniętych soków w pełni rekompensują nieco dłuższy czas oczekiwania.

 

Autor

Natalia

Redakcja elwast.pl

To może Cię zainteresować