Cytrusy na sok – jak kupować, jak wyciskać

29 sierpnia 2016

Przedstawiamy krótki poradnik o tym, jak wybierać, przechowywać, a następnie wyciskać owoce cytrusowe: cytryny, grejpfruty oraz pomarańcze, aby można było uzyskać z nich możliwie jak najwięcej soku. Do przygotowania drinków zdecydowanie najczęściej wykorzystujemy świeży sok z cytryny bądź limonki. Czasami sięgnąć można również po sok z pomarańczy bądź grejpfruta. Idealnie nadają się one do śniadania bądź nalewki. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Jak wybierać owoce cytrusowe, aby kupić takie, w których znajduje się najwięcej soku? W jaki sposób wyciskać z nich sok?

Poniżej kilka sposobów i praktycznych rad.

1.Kupując pomarańcze i cytryny, należy unikać tych, które sprzedawane są w siatkach. Najrozsądniej jest zakupić te, które można samodzielnie zważyć. Dlaczego?

Bo najlepiej wybierać owoce cytrusowe, które są najcięższe. Jeśli wybieramy owoce samodzielnie, możemy wziąć w ręce dwie sztuki, a następnie porównać, który z owoców waży więcej. Te, które są cięższe najczęściej są również bardziej soczyste.

2.Cytryny o długim kształcie najczęściej mają grubą skórkę i dość mało miąższu.

W efekcie soku również nie ma w nich zbyt wiele. Jeśli możemy zobaczyć, jak wygląda cytryna bądź pomarańcza po przekrojeniu, najlepiej kupować te, których skórka jest cienka. Te grube to dobry wybór, ale tylko wtedy, gdy potrzebna jest nam starta skórka, na przykład do ciasta.

3.Jeżeli zamierzamy z owoców cytrusowych wyciskać sok, warto wcześniej położyć je na desce do krojenia, a następnie dociskając dłonią do deski „rolować”.

Można również owoc na kilka sekund umieścić w gorącej wodzie lub mikrofalówce. To proste sposoby, które sprawiają, że owoce te puszczą więcej soku. Niektóry uważają, że dobrym rozwiązaniem jest także przekrojenie owoców po skosie.

4.Owoce cytrusowe powinny być przechowywane w cieple.

Z powodzeniem można je również umieścić w lodówce. Ten sposób przechowywania przedłuża ich trwałość. Pomarańcze poza lodówką szybko pokrywają się pleśnią, a limonki wysychają. Dodatkowo sok wyciśnięty z owoców przechowywanych w lodówce będzie zimny, a właśnie taki wielu osobom smakuje najlepiej. 5.Jeżeli potrzebna jest nam tylko część cytryny, drugą najlepiej jest umieścić w lodówce. Może tam pozostać nawet kilka dni - nic złego się z nią nie stanie.

Autor

Filip

Redakcja elwast.pl

To może Cię zainteresować