Wyciskać ze skórką czy bez?

29 sierpnia 2016

Do największych zalet sięgania po soki świeżo wyciskane zalicza się bez wątpienia dostarczenie organizmowi ogromnej ilości zarówno witamin, jak i minerałów. Jest to ilość zdecydowanie większa niż ta, która może trafić do naszego ciała wówczas, gdy będziemy sięgać po warzywa i owoce w postaci stałej. Nie wynika to jedynie z ilości warzyw (na ogół o wiele więcej zjadamy niż trafia ich do wyciskarki) czy ich rodzaju. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Różnica wynika z tego, że do wyciskarki trafia ta część owoców i warzyw, której nigdy nie zjadamy. Mowa oczywiście o skórkach. O ile zjedzenie jabłka ze skórką nie jest niczym nadzwyczajnym, o tym banan czy kiwi ze skórką są już raczej kiepskim pomysłem. A to właśnie w skórkach kryje się największa ilość witamin i minerałów. Dysponując wyciskarką, jesteśmy w stanie wycisnąć z warzyw oraz owoców to, co w nich najcenniejsze. Skórki również się nie marnują.

Obrać czy nie?

Decydując się na wyciskanie soków, trzeba pamiętać o tym, aby kupować warzywa i owoce możliwie jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem są te pochodzące od lokalnych producentów. Taką samą zasadę warto wyznawać wówczas, gdy zastanawiamy się nad czym, czy warzywa i owoce należy obierać, czy też nie. W skórce kryje się wprawdzie ogromna ilość składników odżywczych, ale jeśli została ona skażona toksycznymi substancjami, wówczas konieczne jest obranie warzywa lub owocu.

Warto sięgać po organiczne warzywa i owoce. Tyczy się to zwłaszcza jabłek, truskawek, selera, winogron, brzoskwiń, w uprawie których używa się najczęściej właśnie pestycydów. Warzywa i owoce, z których nie usuwamy skórki

Banan

Soku z tego owocu nie robimy, ale często nie wyobrażamy sobie bez niego pysznego smoothies. Nie warto rezygnować ze skóry. To w niej znajdują się ogromne ilości serotoniny, która korzystnie wpływa na nasz nastrój. W skórce banana nie brakuje także przeciwutleniaczy chroniących nasze oczy przed negatywnym wpływem światła ultrafioletowego.

Kiwi

W skórce tego owocu obecnych jest aż trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w zielonym miąższy. Nie rezygnując ze skórki, zyskujemy również właściwości przeciwzapalne, antyrakowe oraz antyalergiczne.

Ogórek

Ogórków z upraw organicznych nie warto obierać. W skórce znajduje się potas, magnez oraz krzemionka. Wpływają one na stan mięśni, kości, chrząstek, ścięgien oraz więzadeł.

Autor

Natalia

Redakcja elwast.pl

To może Cię zainteresować